+36 308 500 279 titkarsag@apajsuli.hu

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit (MI6) Kft. által meghirdetett, a Virtuális Erőmű Program TM Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatán iskolánk elnyerte az ENERGIAHATÉKONY ISKOLA 2023 címet.  „A Virtuális Erőmű Program (VEP) a köztársasági elnök által fővédnökölt és az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fenntarthatósági kezdeményezés, melynek célja, hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain és projektjein keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza.

Az el nem használt és így egy fosszilis, szennyező erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energia egységekből egy „virtuális erőmű” épül, mely mára az ország 2. legnagyobb villamos erőművévé vált.”

Az elismerést iskolánk az évek óta működő ökoiskolai szemléletének és az épületegyüttes energiahatékonyságot szem előtt tartó fejlesztésének köszönheti. Ez utóbbi innovációk Apaj Község Önkormányzat közreműködésével valósultak meg. Az iskolaépületekben – biomasszából nyert – fűtés korszerűsítése, nyílászárók cseréje, az iskolaépületek szigetelése, LED-es világítástechnika kiépítése valósult meg. 2020-2021. tanévben átadásra került az energiatakarékos világításrendszerrel felszerelt LABDAHÁZ, mely a mindennapos testnevelés korszerű színtere lett.

Tagiskolánk környezeti nevelése – melynek alapjait 15 pontban megfogalmazva illesztettünk pedagógiai programunk részét képező ökoprogramunkba – ökoiskolai munkatervünkbe – Susanne Papst – Christian Braun: Környezeti nevelés szobában és szabadban című művében megfogalmazott gondolatokra épül.

2013/14-es tanévben elkészített program szerint látott neki tantestületünk a környezettudatos magatartás magasabb szinten történő kialakítására oktató-nevelő tevékenységünk során.

Célunk, hogy kialakuljon a tanulókban a környezetük iránti felelősség, a mindennapi életvitel értékrendjében az ökológiai szemlélet a”Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mottó jegyében.

Az ökoiskolai kritériumoknak megfelelve tervezzük meg feladatainkat, melyek koordinálását a megalakított „ökomunkacsoport” végzi. Kijelöltük az ökoiskolai kritériumrendszer egyes elemeit és kiválasztottuk a megvalósításáért felelős személyeket. Összeállítottuk iskolánk „öko – kulcsesemény” tervét. 2021-ben intézményünk elnyerte az örökös ökoiskola címet.

A díj átadására 2024. május 24-én kerül sor a Parlament Felsőházi termében a Virtuális Erőmű Program XIV. Díjátadó Gáláján.